waldorf ahşap hayvan

Peki nedir bu Waldorf?


Waldorf eğitim sistemi, 19. yüzyılda Avusturyalı felsefeci Rudolf Steiner tarafından geliştirilmiş. Günümüzde, dünya çapında 1000’in üzerinde okul ve 2000’e yakın kreş, Waldorf eğitimini uygulamaktadır, Türkiye’de de Waldorf eğitim sistemini uygulayan çok güzel okullar mevcut.

İlk yazımda bahsettiğim gibi bir gün dönence araştırırken kendimi oyun ve oyuncak dolu bir yolculuğun içinde buldum. Çoğu kişiye oyun ve oyuncak, oyalanmayı ve boş zaman geçirmeyi çağrıştıran kelimeler gibi gelebilir. Ama aslında oyun; zekayı, sosyal beceriyi geliştirirken sanat, mizah ve insan ilişkilerini barındıran gelişimin ayrılmaz bir parçasıdır. İşte ben de daha doğmamış çocuğuma ne oyuncak almalıyım sorusuna cevap ararken kendimi alternatif eğitim sistemlerini okurken buluverdim. Bu sistemlerden biri Waldorf eğitim sistemi. Bizim mağazamızda da Waldorf eğitiminin tavsiye ettiği oyuncaklardan; Waldorf bebekleri, ahşap hayvan figürleri, ahşap bloklar ve kuklalar yer alıyor. Peki nedir bu Waldorf eğitim sistemi? 

Waldorf eğitim sistemi, 19. yüzyılda Avusturyalı felsefeci Rudolf Steiner tarafından geliştirilmiş. Günümüzde, dünya çapında 1000’in üzerinde okul ve 2000’e yakın kreş, Waldorf eğitimini uygulamaktadır, Türkiye’de de Waldorf eğitim sistemini uygulayan çok güzel okullar mevcut. 

Waldorf eğitiminin özellikle oyun ve oyuncaklar ile ilgili olan üç öğrenim ilkesinden  bahsetmek istiyorum sizlere. 

Hikaye anlatımı; çocukların bilgiyi alması ve yeniden biçimlendirmesi için mükemmel bir araçtır, aynı zamanda problem çözmeyi öğretir. Çocukları hikaye anlatmaya teşvik etmek için kuklaları, ahşap hayvan figürleri, bez veya keçeden üretilmiş waldorf bebekleri kullanabilirsiniz. Çocukların hikaye anlatmaya başlaması için daha önce sizlerden veya başka kişilerden hikayeler dinlemeleri onları teşvik edecektir. 

Doğa ile iç içe olmak;  işte bu en keyiflisi özellikle büyük şehirlerde bu imkan giderek azalıyor ama yine de en sevdiğimiz oyunlar hep doğada. Doğa en güzel oyun alanı, her gün bize farklı kurgular ile bir sürü seçenek sunuyor. Rüzgarlı bir günde uçuşan yaprakları yakalamaya çalışmak, yağmurlu bir günde bir su birikintisinin içinde zıplamak ne kadar çok duyumuzu harekete geçiriyor. Doğada geçen bir günde gittiğiniz yerlerden küçük hazineler toplayabilirsiniz, bunun için her oyuncağımızın yanında gelen Reloved keseleri çok ideal. Yakında bu keşiflerde size eşlik edecek Reloved hazine setimiz de sitemizde olacak. Doğadan topladığınız hazineleri eve geldiğinizde bir sepete koyup, zaman zaman üzerine konuşabilirsiniz. “Mesela bu kozalağı bulduğumuz parktaki ağacın gölgesi ne kadar serindi hatırlıyor musun?” gibi.

Çocukların oyunlarına alan açmak; onların yaratıcılığını desteklemek için basit ve açık uçlu oyuncaklar seçin böylelikle çocuğunuz dünyayı daha fazla tanır, bu oyuncaklar ile daha çeşitli oyunlar kurar. Bu tarz oyuncaklara açık uçlu, pasif oyuncaklar deniliyor. Çocuklara yapılandırılmamış bir oyun deneyimi sunuyorlar. Bu oyuncaklar aynı zamanda işlevleri gereği sürdürülebilir oyuncaklar farklı oyunlarda farklı roller ve işlevler kazanabiliyor. Mesela bir gün kurabiye olan bir ahşap top başka bir gün inşaat alanından kaldırılması gereken dev bir kaya parçası olabiliyor. 

Bebekler ise  çocukların oynarken kendini keşfettiği bir oyuncak. 3 aydan itibaren bebeğiniz bebekler ile oynamaktan keyif alacaktır. Waldorf bebeklerinin diğer bebeklerden farkı doğal materyellerdan yapılmış olmasından ve nötr yüz ifadelerinden kaynaklanıyor. Gözlerini kapamış bir uyku bebeği yumuşak dokusu ile bebeğinizin uykusunda sarılıp uyuyabileceği bir konforu sağlar. Waldorf bebekleri ise kıyafetlerinin ve aksesuarlarının giydirilip çıkarılması saçları ile oynanabilmesi nedeniyle çocukların yanından ayırmadığı bir arkadaşa dönüşüyor. 

Kısacası Waldorf eğitim sisteminde  oyun ve oyuncağın önemli bir rolü var. Bu oyuncakların doğal materyalden yapılmış, açık uçlu oyunu destekleyen oyuncaklar olması tercih ediliyor.

Tüm oyuncaklarımız açık uçlu mu olmalı peki bence hayır, ama oyuncaklarımızın arasında muhakkak yer almaları gerekiyor. 

Gizem

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir